Kiedy palimy w kominku, to w sezonie grzewczym zużywamy od pięciu do piętnastu metrów sześciennych drewna. Oczywiście zależne jest to od ogrzewanego pomieszczenia, regularności spalania i mającej miejsce pogody, ale tego typu wartość ma miejsce. To dość sporo, tak więc przed kupnem drewna kominkowego, trzeba zastanowić się poważne nad wyborem najlepszego rodzaju opału.
Autor: Blomus
Źródło: Blomus
Początkowo należy wiedzieć, iż do palenia w kominkach nie zaleca się szczególnie drewna drzew iglastych. Takie drewno ma dużo żywicy, która w trakcie spalania strzela i zanieczyszcza otoczenie trudnymi do usunięcia plamami. Dodatkowo, wytwarza się sporo dymu i sadzy, jaka osiada na ściankach kominka a także w przewodzie zobacz (
świetna strona) kominowym. Tego typu wad na pewno na ma drewno drzew liściastych. Posiada ono mało żywicy, pali się równo i tak naprawdę nie produkuje dużej ilości dymu, więc kominek długo zostaje wolny od nieczystości. Zwłaszcza bardzo wartościowe jest twarde drewno, czyli dąb czy buk, gdyż w czasie spalania gwarantuje najwięcej ciepła.
Jeszcze bardziej nieodpowiednie jest za to miękkie drewno, jak lipa oraz topola, bo jest mniej kaloryczne. Jeżeli kupujemy twarde, wysokokaloryczne drewno, to nie tak często trzeba będzie dorzucać do ognia – zobacz A to przecież oznacza mniej opału do nagrzania domu. Sprawdźmy różne typy drewna. Brzoza dosyć łatwo płonie i to także krótko sezonowana. Niestety dosyć błyskawicznie się pali. Gwarantuje równy płomień a także posiada bardzo mało substancji smolistych. Buk pali się dość spokojnie i długo, ma wysoką wartość opałową, identycznie dąb, jaki dodatkowo posiada garbniki o miłym gorzkim zapachu, jakie uwalniają się w okresie spalania. Drzewa owocowe spalają się powoli i stabilnie, wydzielają przyjemny aromat. Grab jest określany jako najlepszy opał, a to tego powodu, że ma największą wartość opałową. Spala się dość wolno, nie tworzy znacznego płomienia , ale za to oferuje dużo ciepła. Jesion, choć pali się długo, niezbyt często jest używany. Sprawdź wszystkie polecane odmiany drewna: .
Autor: anne arnould
Źródło: http://www.flickr.com
Niezbyt dobrze się łupie, trudno go tak więc pociąć na szczapy. Olcha spala się dobrze tylko, jak jest najlepiej wysuszona. Jej drewno jest określane jako jedno z najbardziej odpowiednich do wędzenia. Topola raczej się nie nadaje, gdyż ma bardzo niską wartość opałową, daje także mało ciepła. Mokra nie chce zapłonąć, sucha spala się bardzo szybko. Jest dobra na podpałkę. Drewno takiego rodzaju można zakupić w wielu miejscach, najlepszym przykładem jest drewno kominkowe wrocław – Drewnex Wrocław.