Dotyczy to również biznesmenów z dziedziny gastronomicznej. Oni mogą na przykład decydować się na Kurs Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który da się znaleźć pod ofertą szkolenia haccp (HACCP), a zwykle trwa on szesnaście godzin. Kursy tego typu odbywają się w większych miastach Polski, przygotowane są dla mniejszych grup ludzi. To zagwarantuje możliwość lepszego przyswajania wiedzy. Kursant może poznać niezbędne treści, oraz nabyć dające wykorzystać się w praktyce umiejętności jakie dotyczą wszystkich etapów wdrażania Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Przedstawione zostanie mu zastosowanie Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz Dobrych Praktyk Higienicznych. Będzie także umiał przeprowadzić wewnętrzne kontrole z takiego obszaru. Taki cykl szkoleń przygotowany jest głównie dla przetwórców i dostawców żywności. To bezpośrednio oni albowiem muszą poznać jak najdokładniej państwowe, ale i europejskie wymagania oraz zapisy prawne w zakresie zabezpieczania żywności.
Ogólnie rzecz ujmując, systemy zarządzania iso – więcej pod tym linkiem – to systemy składające się z procedur a także narzędzi, jakich rolą jest osiąganie ustalonych wcześniej celów jakości. Tak samo więc podczas szkolenia Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli będą wdrażane zasady z takiego obszaru. Odnosić się one będą do czterech głównych dziedzin dzięki którym można później bezbłędnie wykonywać swoją pracę. Do obszarów tych wliczają się: nastawienie na osiągnięcia zakładu pracy, ukierunkowanie na działanie organizacji, zorientowanie na kulturę organizacji oraz zorientowanie na klienta. Po zaliczeniu tego kursu można wyraźnie podnieść swoje umiejętności i co najistotniejsze, doskonale radzić sobie w tym miejscu pracy, w jakim jest się zatrudnionym. Z racji tego pracodawca musi na niego kierować pracownika. Jedynie tacy podwładni mogą przyczynić się do rozwoju w przedsiębiorstwie oraz wiedzą, co zrobić w razie niespodziewanych sytuacji.